Vaše vijesti. Vaše Viralno

Na terasi umjesto cvjetnjaka napravite povrtnjak – male promjene od kojih ćete imati koristi!

108

Ovo je danas postao  sve više trend .

Tako se uzgoj povrća i bobičastog voća u posudama savršeno uklapa  u novi trend urbanog vrtlarenja, gdje se ravni krovovi i balkoni zgrada pretvaraju u zelene zone. To je veoma jednostavan  uzgoj pa je preporučljiv i za one neiskusne.

U velikim posudama na osunčanom mjestu koje je zaštićeno  od vjetra povrće uspijeva odlično, a što je još bolje gotovo da nema potrebe za plijevljenjem i okopavanjem. Zalijevanje i prehrana su najvažniji poslovi koje trebate obavljati u svakom, tako i u balkonskom povrtnjaku.

Ali ako koji put i zaboravite zaliti rajčice, to neće predstavljali problem: manjak vode u fazi dozrijevanja će učiniti plodove rajčica aromatičnijima.

Male sorte povrća, kao što su : krastavci ,mini rajčice  i patlidžani, su pravi  izbor za uzgoj u posudama jer tako brže rastu te ranije dozrijevaju .

kako uzgojiti organsko povrće

Idealne posude za uzgoj ovakvog povrća na balkonima trebaju biti minimalnog promjera od 30 cm, u suprotnom neće imati kapacitet za dovoljno skladištenje vode i hranjljivih tvari , odnosno za rast korijenja. Bolje je da posude budu duboke da bi povrće moglo razviti što duži korijen.

Izgled je veoma važan, pa nabavite lijepe posude.  Tako torba za tržnicu i stara kanta mogu jednako dobro poslužiti za uzgoj ako se uklapaju u izgled vaše terase.

Kao dohrana je  dobra svaka univerzalna zemlja za cvijeće. Jednom sedmično prihranjujte tekućim gnojivom.

loading...

Komenatri su zatvoreni.