Vaše vijesti. Vaše Viralno

Mit iz medicine koji vas dovodi u zabludu: Temperatura od 37 stepeni nije normalna temperatura, a evo i zašto

2,089

Još dok smo bili djeca učili su nas da je 37 stepeni normalna tjelesna temperatura, a sve preko toga kada imamo moramo da ležimo i da se liječimo. Stoga, svo ovo vrijeme smo vjerovali da je 37. stepeni normalna temperatura, a u stvari nije.

Još davne 1851. godine jedan direktor bolnice u Lajpcigu je obilazio bolesnike koji su bolovali od raznih bolesti da bi proučio kako tjelesna temperatura utiče na različite vrste bolesti. Stavljao bi pacijentima toplomjere ispod pazuha i nakon dvadesetak minuta vremena bi registrovao njihove temperature, i tada je utvrđeno da je prosječna temperatura ljudskog tijela  37. stepeni celzijusa.

Tek nakon 140. godina dovedeni su u pitanje ovi rezultati a to je učinio doktor Filip Makoviak iz Marylanda u Americi.

Doktor Makoviak je ustanovio da mjerenje temperature ispod pazuha nije mjerodavno, već da se temperatura mora mjeriti tako što se toplomjer stavi u usta ili u rektum.

Tjelesna temperatura inače varira zavisno od doba dana, fizičkih sposobnosti, seksualne aktivnosti, pa je doktor Makoviak predložio da se veličina prosječne temperature pomjeri sa sadašnjih 37. stepeni na 37, 2 do 37,5 stepeni.

 

 

 

Komenatri su zatvoreni.