Vaše vijesti. Vaše Viralno

Često osjećate trnce na nogama i rukama? Evo šta se to dešava u našem organizmu !

1,586

Ako u rukama često, ili ponekad, osjećate trnjenje, peckanje, utrnulost to je u medicini poznato kao parestezija i smatra se normalnim ako ne traje duže od nekoliko minuta.

Trnjenje ruke se dosta često dešava i noću a razlozi su najćešće nepravilan položaj prilikom spavanja, savijenost zglobova. Ukoliko se utrnulost ne povuće za nekoliko sati ili postane hronična, potrebno je obratiti se ljekaru jer sve to može ukazivati na neka ozbiljnija oboljenja kao npr:

Uzroci trnjenja prstiju na rukama se najćešće povezuje nervima i njihovim oštećenjima. Smanjen dotok krvi, uklještenje živaca, a uzroci mogu biti loša cirkulacija, starosna dob.

Za trnjenje ruku, šake i prstiju uzrok može biti i dijabetička neuropatija. Ukoliko se ne stavi pod kontrolu može prouzrokovati velika vaskularna oštećenja, a ponekad i amputaciju. Takođe trnjenja u rukama mogu izazvati i artritis, migrene, multipla skleroza, išijas, infekcije, zračenje prekomjerno konzumiranje alkohola i cigara.

Takođe jedan od razloga trnjenja može biti i cervikalna spondiloza, a to je degenerativno oboljenje vratne kičme. U procesu propadanja ova bolest zahvata pršljenove, diskove kičme, ligamente i zglobove. Degenetrativne bolesti su posljedice starenje, nepravilnog držeanja tiijela, kao i mogućeg dijabetesa, osteoporoze, tumora kostiju.

Nedovoljan priliv krvi u ruke i prste takođe izaziva trnjenje. U slučajevima težih oblika aritmije srce nije sposobno da napumpa dovoljno krvi. što narušava njen dotok do ekstremiteta  i do mozga, čija je posljedica ishemija(suženje krvnih sudova) i odumiranje tkiva.

Prvi simptomi blažeg moždanog udara može biti trnjenje ruke.

Takođe i nedostatak hranjivih materija i vitamina kao što je kalcijum, magnezijum, cink, vitamin D i B12 mogu prouzrokovati trnjenje.

Dijagnoza se najčešće postavlja neurološkim pregledom, a ukoliko se posumnja u neku određenu bolest, onda se radi CT, magnetna rezonanca, a testovima krvi se utvrđuje da li postoje infekcije i toksini koji pogađaju nervni sistem.

Terapije su najčešće masaže, lijekovi a po potrebi i operacije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komenatri su zatvoreni.