Vaše vijesti. Vaše Viralno

Bila je zdrava, osim što ju je boljela ruka – snimili su kosti, a kada su pogledali sliku ostali su zatečeni

3,276

44-GODIŠNJA ŽENA SE BORILA SA SIMPTOMIMA A BILA JE DO TADA POTPUNO ZDRAVA. NJENI SIMPTOMI SU PLAŠILI I BUNILI SVE LJEKARE. OSJEĆALA JE JAKE BOLOVE U RUCI I RAMENU, TO NIKAKO NIJE MOGLO DA PROĐE.

Niz rendgenskih snimaka je pokazao kao da kosti ove žene nestaju u očima ljekara. I upravo taj podatak je bio ključan u tome, riješili su ovu bizarnu misteriju, čitava Škotska je bila na nogama.

Žena je patila od Gorham Stautovog sindroma, odnosno to je bolest kada vam kosti nestaju. Rijedak fenomen u kojem ljudi rapidno i progresivno gube kosti.

Krajem marta je ovaj slučaj objavljen u izdanju Journal BMJ Case Reports, a samo 64 slična slučaja su zabilježena u historiji medicine.

Ne znaju ljekari šta uzrokuje ovo stanje. Znaju samo da bolest nije genetska, i da je ne uslovljavaju spoljni faktori. Primijetili su kod pacijenata da im se abnormalno šire krvni i limfni sudovi. Rastu i šire se tako agresivno, da uspijevaju da se infiltriraju u kosti onda kada se lome. Oni benigni, odnosno oni nekancerogeni tumori krvnih sudova zamijenjuju kost.

Duže od 18 mjeseci je trajala agonija kod ove žene kada se pojavila da je boli ruka i da ima otok. Terapije mogu da posluže da se ublaži bol, ali ne može da izliječi.

Komenatri su zatvoreni.